E-Juice – Vätska som används till E-cigaretter

E-vätska eller e-juice som det vanligtvis kallas i folkmun är vätskan som placeras i tanken på en e-cigarett som i sin tur producerar ångan som inhaleras. Beroende på e-juicens sammansättning ändras dess karaktär när ejuicen värms upp och får en tydlig smak därefter. De flesta vet att vatten övergår till ång-form vid tillräckligt hög upphettning. Vape ejuice funkar på exakt samma sätt. Hos Vapehuset.se kan man välja bland över 500 st+ olika e-juicer som alla går att använda med el-cigaretter i alla dess olika temperaturomfång.
Vi vet till exempel att när vatten värms upp till hög temperatur avdunstar det genom att byta från vätska till ånga. Vaping juice fungerar på liknande sätt. Beroende på ingredienserna som används värms vapejuicen vanligtvis till temperaturer på ungefär mellan 90-200 grader. Detta gör att den enkelt övergått till ångform och producerar det moln man är så van vid att se från e-cigaretter. Vid inandning känner du sedan den smak som främst visar sig inom det utvalda temperaturintervallet. När man pratar om e-juicer är det vanligtvis basvätskorna PG och VG man nämner.

Prismässigt skiljer det sig även åt en del i kvalitet beroende på hur mycket man spenderat på sin e-juice. Hos Vapehusets E-juice rea finns det flertalet evätskor till förmånliga priser att välja bland. Beroende på e-juicens kvalitet kan detta påverka förbrännarens livslängd, därför är det viktigt att väga bland pris och livslängd på maskinens övriga delar när man gör sitt val av e-juice.

Vad är propylenglykol (PG)?
Propylenglykol (PG) är en färglös vätska som dessutom är helt luktfri. Den har en låg viskositet vilket innebär att det är en tunn och lättrinnande vätska. Till skillnad från VG-vätska som är väldigt trögflytande. Denna ingrediens används inte bara i själva e-juicen utan kan även finnas bland lösningsmedel och är ett fuktighetsbevarande medel som används till t.e.x. hudkräm eller fuktkrämer.

Vad är vegetabiliskt glycerin (VG)?
Vegetabilisk Glycerin (VG) är en naturligt vätska som hämtas från naturligt växtolja. Precis som Propylenglykol är detta en helt luktfri och klar vätska med en väldigt lätt färgning.

För att kunna få ut det bästa mellan de två världarna kommer vanligt e-juicer i en balans mellan PG och VG. Dessa förhållanden brukar oftast ligga på 50/50 eller 70/30 där VG tillhör större delen av mixen vilket resulterar i större moln och mer smak. Vid en bra balans mellan de olika basvätskorna får du en optimal fördelning på smak, halsbränna och molnproduktion. För större tydlighet kan man även räkna på detta med onlinekalkylatorer som t.ex.  VG PG Calculator.

Övrigt innehåll i traditionella e-juicer
En av huvudkomponenterna som brukar läggas till i e-juicer är nikotinvätska. Av den anledningen brukar e-juicer vara optimerade för en mindre utspädning där man lägger till en nikotinshot till sin evätska. Den överlägset största komponenten är basvätskan där VG och PG ingår. Utöver detta lägger man även till smaksättande livsmedel. Beroende på vilka smakingredienser man lägger till behöver man olika alternativ till sin evätska. Vanligtvis står dessa listade med full detalj i innehållsförteckningen där även de förkortningarna för smakämnena brukar skrivas ut. För att göra ejuicerna sötare att vejpa brukar även lägga till något typ av sötningsmedeln vilket dock har den dåliga effekten att det kan göra vätskan ännu mer trögflytande och därmed göra att dina coils (förbrännare) snabbare bränns ut. Man behöver dock inte vara orolig för att smakämnena som används skulle vara farliga då det är precis samma ingredienser som finns bland vanliga livsmedel som t.ex. godis, läsk och övriga matvaror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *